05-10-2021

Van onder- naar bovengronds

De ruwbouwwerken in de kelder zijn afgerond. Vanuit de kraan (misschien wel de beste positie op de werf) aanschouwen we de silhouetten van de gebouwen. De komende maanden zal je de gebouwen zien groeien, laag per laag.


(foto 25/8/2021)

Vooraleer de afdekplaat van de kelder kon worden gestort, werden eerst de onderliggende balken gestut en gestort. Bovenstaand kijken we op een beeld van Vaart 1, op de hoek bij de doorgang bij Vaart 2.


(foto 7/9/2021)

Nadat de balken zijn gestort, worden de predallen (onderste betonnen ‘platen’ voor vloeren) en de wapening geplaatst. Deze worden nadien volgestort met beton tot een homogene betonplaat. De kelderplaat van Vaart 1 werd in drie fasen uitgevoerd. Op dit moment zijn alle drie de fasen afgerond en zullen ook hier de bovengrondse werken aangevat worden.


(foto 3/9/2021)

Bij Vaart 2 staan we al iets verder. De kalkzandsteenwanden zijn geplaatst tot en met de 2e verdieping. De kalkzandsteenblokken werden geprepareerd in de fabriek en worden aangeleverd als grote stapelblokken die niet meer dienen verzaagd te worden. Dit zorgt voor een behoorlijk tempo in uitvoering, waardoor we snel weer een verdieping hoger zullen staan.

De terrassen zie je in bovenstaande foto niet, maar dat wil niet zeggen dat ze er nog niet zijn. Deze worden afgedekt door het groene doek. Dit zorgt ervoor dat deze beschermd worden tegen beschadigingen tijdens het bouwen.


(foto 21/9/2021)

De betonnen terrassen werden vooraf in de ‘fabriek’ gemaakt en later aangeleverd op de werf. Verdieping per verdieping worden deze geplaatst, uitgelijnd en ingestort. Momenteel staan ze nog onderstut, van zodra het beton voldoende is uitgehard zullen deze steunpunten verwijderd worden.


(foto 21/9/2021)

Bij Vaart 2 werkt men reeds de betonplaat af van de tweede verdieping. Hier dient men nog wapeningsnetten te plaatsen en de beton te storten. Daarna kan de landmeter opnieuw langskomen. De landmeter zet op ieder niveau opnieuw de exacte posities van de wanden uit. Op deze manier worden misverstanden of foute wandposities vermeden.

Wat mag je komende maand verwachten?
De komende weken zal je ons zien groeien. Nu we bovengronds aan het werken zijn, zal je opmerken dat de gebouwen laag per laag zullen groeien. Tegen Kerst zit Vaart 2 op volledige hoogte.

Voor Vaart 1 worden komende weken de wanden van de gelijkvloers geplaatst. Vaart 2 zal zelfs al aan de wanden van het derde verdieping starten en voor het einde van de maand oktober zal men mogelijks al starten met de vierde verdieping.

De laatste maanden werden we gespaard van (te) veel regenval, waardoor we een mooi tempo konden aanhouden. Ook komende maanden hopen we hier het ritme in aan te houden. Toch maar de weerberichten in het oog houden, maar het ziet er goed uit!

Foto’s : Roel Hendrickx (www.roelh.zenfolio.com)

Categories

Recent Posts